Založ si blog

Schválili sme etický kódex, sme teda etickí ?

Tí starší si iste pamätajú  výrok  komunistického pohlavára Jakeša o právnom štáte :  “ Máme zákony, teda sme právny štát “  .   Jednoduchá “ logika “  tohto výroku je  síce podobná pravde, ale  každému  normálnemu človeku je jasné že nie existencia zákonov robí štát právnym, ale ich dodržiavanie a vymožiteľnosť práva je tou podstatnou vecou na hodnotenie .

Aj mestské zastupiteľstvo v Sabinove na svojom prvom zasadnutí  schválilo  dokument pod názvom Etický kódex volených predstaviteľov samosprávy mesta Sabinov .  Ak  “ jakašovská logika “  nepustí , tak teda  existencia takéhoto kódexu automaticky znamená vysoký etický kredit.   Ale skutočnosť je  znovu  niekde inde. Podstatou je  dodržiavanie a nie existencia takejto normy.

Ako to teda naozaj vyzerá ?   Na zasadaní zastupiteľstva v mesiaci január  jeden z volených predstaviteľov mesta ( momentálne v jednej z najvyšších funkcií  )  akosi  “ pozabudol “  na  svoje hlasovanie za kódex .  Ako štatutár športového klubu ( občianskeho združenia )  mal podľa kódexu ohlásiť svoj konflikt záujmu vo veci  rozdeľovania dotácii , lebo žiadateľom o dotáciu bol aj jeho športový klub.  Teda v súlade s kódexom sa nemal zúčastňovať diskusie  a hlasovať v tejto veci.  Ale ak ide o peniaze  , tak etika  nemá šancu.  Neohlásil svoj konflikt záujmov . Diskutoval, žiadal pre svoj klub  ešte viac, ako bolo   navrhnuté a nakoniec aj hlasoval v prospech svojho klubu.   Keď bol upozornený iným poslancov, že práve hrubo porušil kódex, za ktorý  hlasoval , ani sa nezačervenal.  Jeho kolega z reagoval faktickou poznámkou, že   v kódexe také nič nie je.   Zrejme si ani tento kolega  vysokopostaveného voleného predstaviteľa  neprečítal pred hlasovaním o kódexe  jeho znenie a neprečítal si ho  ani potom, keď si ho odhlasoval.  Načo aj.  Veď máme kódex a teda sme automaticky etickí .

Poviete si, pán vysokopostavený poslanec bol “ chytený na hruškách “ a teraz si už dá pozor.   Chyba !  Moc dáva krídla , ako Red Bull. Na  zasadaní zastupiteľstva  teraz v apríli  bolo potrebné do komisie pre posudzovanie žiadostí a dotácie z rozpočtu mesta doplniť člena. Jeden člen komisie sa vzdal členstva.   Poslancom boli predložené dva návrhy. Jeden poslanecký a jeden za poslanecký klub

(  Zloženie  poslaneckého klubu a jeho členstvo v ňom je doposiaľ  neznáme ,  môžeme sa iba domnievať podľa  toho, kto vychádza z kancelárie primátora tesne pred  začatím rokovania zastupiteľstva . Napriek opakovaným výzvam  sa odmietajú k členstvu v poslaneckom  klube prihlásiť, či predsedom klubu zverejniť  zoznam členov.  Vlastne ani nevieme kto je jeho predsedom . Či je to ten, čo slovo klub tak častom používa  , alebo je iba jeho hovorcom ).

  V súlade s etickým kódexom by sa mal pred rokovaním  o veciach súvisiacich s  dotáciami prihlásiť každý poslanec, čo má niečo spoločného s organizáciami  požadujúcimi  dotácie z rozpočtu mesta  , lebo  by  volil človeka, ktorý bude hodnotiť žiadosť podanú jeho  organizáciou požadujúcou dotáciu ,  skúmať žiadosť a navrhovať výšku dotácie. Teda minimálne ten vysokopostavený poslanec, čo je štatutárom športového klubu .  Ale kto očakával etiku konania čakal by márne.  Pán poslanec oznámil, že kandidát predložený klubom anonymných poslancov sa vzdal .  Kandidát zostal iba jeden.  Pán poslanec, ignorujúc kódex ktorý sa zaviazal rešpektovať  , však navrhol nového kandidáta.   Diskutoval, zdôvodňoval, odporúčal  a nakoniec hlasoval za svojho kandidáta. Ako štatutár športového klubu , ktorý  žiada o dotácie a dostáva najvyššie dotácie z rozpočtu mesta si sám navrhol a odhlasoval  vlastného kandidáta do komisie.  Už druhý krát  nedodržal  etický kódex  a jasne ukázal svoj postoj k tejto norme správania sa .  Zrejme sa pán vysoko postavený poslanec stotožňuje  s tým názorom súdruha Jakeša, že stačí mať normu a vec je vybavená.

   Po takomto  kreovaní  komisie nie je div, že  výška  dotácii pre športovcov prevyšuje výšku  navrhnutú mestom  na rozvoj a údržbu infraštruktúry v mestskej časti , ktorej rozloha  zaberá jednu tretinu rozlohy mesta.  Že dotácie pre iných žiadateľov, ktorí nepôsobia v oblasti športu ( futbalu zvlášť ) sú zamietnuté a ak nie, tak sú iba symbolické .

A ešte niečo k tomu tvrdošijnému odmietaniu zverejnenie  členov poslaneckého klubu  pôsobiacemu v MsZ.   Zrejme sa niektorí páni poslanci hanbia priznať k príslušnosti ku klubu.  Lebo ak niekto roky  pôsobil v opozícii vo vzťahu k terajšiemu partnerovi v klube, tak  zrejme  ťažko vysvetlí  svojim voličom  kvalitu svojho charakteru.

Matovič dáva príležitosť , Kollar návod ( ako môžu rôzni mafiáni preprať špinavé peniaze a ešte aj zarobiť )

04.12.2021

Naše peniaze nepatria Matovičovi , mal by ich spolu z vládou iba spravovať . On sa však správa ako by boli jeho, vlastne ako by neboli jeho lebo svoje by takto nerozhadzoval. Smola. Vo voľbách volíme strany a nie ministrov. Tak sme sa dožili toho, že naše peniaze spravuje človek bez vzdelania a s podozrením, že jeho duševný stav nemusí byť úplne v súlade s normou. [...]

Aj v čase koronavírusu sa dá dostať kamkoľvek

25.08.2020

Večer som si ľahol spať vo svojej spálni na Slovensku a ráno som sa zobudil ani neviem kde. Možno v Severnej Kórei , možno v Bielorusku , alebo som cestoval v čase späť do 70-tých rokov. Aspoň tak mi pripadala práca nášho Mestského úradu. Som novinár, člen Slovenského syndikátu novinárov. Som už vo veku dôchodcu a tak sa už venujem iba [...]

Ako som si posedel vo vestibule Okresnej prokuratúry v Prešove

07.08.2018

Ešte na jar som podal na prokuratúru jedno podanie v závažnej veci zaobchádzania s verejnými financiami a nie práve zákonného konania niektorých verejných činiteľov. Keď že čas beží a naše orgán činné v trestnom konaní konajú tak, že by sa mali premenovať na orgány nečinné v trestnom konaní , rozhodol som sa navštíviť tuto ustanovizeň a informovať sa . Po [...]

Základná škola Podsadek, Stará Ľubovňa, Rómovia

Ministerstvo školstva chce z plánu obnovy zaplatiť výchovnú šou. Odborník nápad kritizuje

07.05.2024 07:00

Rómska komunita je zámerom pobúrená, rezort však nápad obhajuje

izrael, gaza, rafah

Izrael podniká útoky v Rafahu niekoľko hodín po tom, ako Hamas akceptoval návrh na prímerie

07.05.2024 06:50

Izraelské letectvo podniklo údery na viac ako 50 miest spojených s Hamasom a jemu blízkym organizáciám.

Rusko, Deň víťazstva, Červené námestie, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi chcú navýšiť raketový arzenál, odradiť nepriateľov 'testovať sily Ruska'

07.05.2024 06:25

Rusi zvyšujú výrobu zbraní. USA predpokladajú, že tento rok vyrobí Rusko viac munície ako všetkých 32 členov NATO dohromady.

Hrad Likava, Likavka, Ružomberok

Najväčší hrad na Liptove opravia za milióny eur. Pre návštevníkov chystajú novinky

07.05.2024 06:00

Stredovekej pamiatke „odklepli“ veľký balík peňazí. Pribudnú tam nové priestory aj moderné prvky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 57305x
Priemerná čítanosť článkov: 3184x

Autor blogu

Kategórie