Založ si blog

Vo vašom meste ešte nemáte v skrini nejakého kostlivca pre budúce mestské zastupiteľstvá ?

  Ak takého kostlivca ešte nemáte,  činovníci v meste Sabinov možno usporiadajú seminár ako na to.   Primátor v meste Sabinov je skúsený činovník, veď v meste primátoruje už niekoľko volebných období. Ostatné voľby síce vyhral iba o 8 hlasov ktoré vypadli z narýchlo zanesenej prenosnej urny do rómskej časti mesta, aj keď nie je  celkom jasné ako a od koho sa tam dostali. Ale osem  nejasných hlasov stačilo .Aj  Ústavný súd skonštatoval že síce došlo zrejme pri voľbách k porušeniu zákona , ale málo intenzívne   porušenie zákona nie je dôvodom na opakovanie volieb.

Aby som bol presnejší, citujem z odôvodnenia súdu :

…“ , nepredstavujú v okolnostiach daného prípadu také porušenia ústavy a volebného zákona, ktorých rozsah a intenzita by mohli reálne ovplyvniť, kto bol v napadnutých voľbách zvolený za primátora mesta Sabinov “ . No neviem, rozdiel 8 hlasov je dosť tesný na to, aby ich  získanie za podivných okolností mohol reálne voľby ovplyvniť.

Tak že v našom  východniarskom chápaní , “ to nič , zákon bul porušený ľen kus “  .  Ja sa však naivne pýtam, aká  “  intenzita “ je potrebná na to, aby kandidát  kandidujúc počas svojej kariéry za HZDS, ZRS ,SMER, SNS , KDH,  atď .  neuspel . Napríklad, ak ako obyčajný človek,  neangažovaný  v pred chvíľou uvedených stranách nejako nevyhoviete zákonným normám , intenzita  braná v úvahu súdom má rozmer nula. Vieme ešte zo socialistickej minulosti, že zo všetkého sa dá poučiť. Tak ako sa súdruhovia dočkali poučenie po XIII. zjazde KSČ , aj činovníci v Sabinove dostali poučenie po voľbách. Zákony môžu byť porušené silou intenzity zodpovedajúcej príslušnosti k určitej strane. Ale dosť bolo o voľbách. Spoluobčania nám ho zvolili tak  ho máme . A ako hovoria jemu verní poslanci,musíme mu veriť.

Viera je síce pekná vec, ale činy vravia viac.  Primátor  obľubuje odhaľovanie sôch, pamätných tabúľ,  strihanie pások, odovzdávanie cien,  honosné oslavy kadečoho, so svojimi vernými zamestnancami návštevy družobných miest , rád hosti hostí a rád sa nech hostiť . No proste všetky pôžitky vypestované “ papalášskou kultúrou “ 20. storočia .   Nie je to síce porušením zákona, ale zamyslime sa.  Nemal by primátor hlavne myslieť na občanov mesta ?  Aké  benefity majú občania mesta z toho, že nadviazal družbu s mestami v zahraničí a so svojimi zamestnancami ich navštevuje?   Ale vrátim sa k poučeniu od Ústavného sudu o hranici intenzity porušovania zákona.  A teda niekoľko konkrétnych veci , ako príklad.  Vieme že konanie volených zástupcov samosprávy upravuje množstvo zákonov. Od hospodárenia s majetkom , cez pravidla rokovania až nakoniec cez pravidla správania sa.  Sú to zákony počnúc Ústavou, cez ústavné zákony a končia rokovacími poriadkami.

Takže konkrétne. Nápad postavíme sochu Oskara. Prilákame množstvo turistov  🙂 . Socha stojí  a podľa zákona je investíciou. Teda schvaľujú poslanci a v rozpočte mesta musí byť na tento účel vyčlenený príslušný finančný obnos.  Skutočnosť ? Poslanci o tom nevedeli nič . Keď už bolo všetko pripravené predložilo sa poslancom dodatočne schváľte ,nič to že  to zákon prikazuje presne opačne ? Nič to, veď to bola malá intenzita porušenia zákona.    Verní poslanci čudesnej koalície SMER+KDH+ Rómska strana +ex komunisti  väčšinou schválili.  Socha Oskara stojí . Týždeň slávy , odhaľovania, banketov , prejavov . Turistický ťahák sa nekoná a preto že v Sabinove na námestí nie sú holuby  aby na ňu sadali a robili isté úkony, tak ani takto ako v iných mestách táto socha nemá využitie. Stojí tam ako ten povestný kôl v plote.

Pokazilo sa primátorské auto. Bolo staré a ojazdené. Žiaden poslanec by nenamietal proti obstaraniu nového . Na zasadnutí zastupiteľstva primátor povedal, že mu zatiaľ postačí iné vozidlo z vozového parku mesta a nové sa obstará v budúcom roku, keď sa schváli aj príslušná čiastka do rozpočtu. Preto že  v terajšom rozpočte je iba čiastka 5000€  presne vyčlenená ,obstarávanie vozidla pre úradníkov úradu.Poviete si , rozumné  rozhodnutie. Takže zákonná cesta?  Poslanci schvália investíciu , nákup vozidla pre primátora a parametre vozidla.  Schvália rozpočet mesta a v ňom vyčlenia dohodnutú finančnú čiastku. Mesto vypíše súťaž na dodávku vozidla a poslanci  odsúhlasia.  Ale treba rátať s poučením o ktorom bolo písané. O niekoľko ní sa na dvore MsÚ ako blesk z jasného neba objaví nové vozidlo pre primátora.  Poslanci padnú na  ( píp , píp, píp  ) . Samozrejme , schváľte všetko  dodatočne.    A nielen nákup za chrbtom poslancov.  Ale aký nákup. Obstaranie síce cez štátne elektronické trhovisko, ale viac ako 70 presných podmienok  výbavy. Tak podrobných, že aj  lištu na popolníku musí mať ozdobenú chrómom . Termín dodávky 3 dni  trvanie aukcie pár minút. Len naivný ( píp, píp,píp ) si môže myslieť že ktorýkoľvek predajca aut by to mohol splniť ak to auto už nemá na dvore a ten čo písal podmienky aukcie nemal súpis jeho výbavy k dispozícii  Samozrejme ponuk jediná 🙂 .   Poslušná veriaca poslanecká väčšina dodatočne schváli.Veď intenzita nezákonnosti bol postup zrejme  v norme.

Poslanec sa na zasadnutí zastupiteľstva pokúsi dať návrh na doplnenie programu, aby sa takéto “ neintenzívne “ konania prejednali. Vypne sa mu mikrofón. Rokovací poriadok to pri podávaní návrhov nepripúšťa. Reakcia prokuratúry ?  Rokovací poriadok  to nepripúšťa , ale prokuratúra sa rozhodla konštatovať, že kde by sme došli ak by poslanec mohol povedať čo potrebuje.   Teda asi aj prokurátorka čítala poučenie o intenzite porušovania zákonov.  Alebo aj iné vzťahy o ktorých radšej písať nebudem, lebo v mojom prípade zrejme nedisponujem takým rozsahom “ intenzity “ .

No a nakoniec o tom sľúbenom kostlivcovi.

Mesto Sabinov má verejné osvetlenie budované ešte v hĺbke 20. storočia. Zub času sa nedá zastaviť a tak je nutná rekonštrukcia. Fondy EU ponúkli  možnosť financovania . Spočiatku však iba nejakých 250 000€ a spoluúčasť 5% . Potom bola v apríli 2015 zvýšená čiastka na 750 000€ . Takže mesto by rekonštrukcia vyšla pomerne dobre. Mesto Sabinov túto výzvu nestihlo.  Napriek tomu, že mestský úrad disponuje toľkými zamestnancami, že aj keď odídu s primátorom na návštevu a pohostenie  do družobných miest , stále ich zostane doma  dosť. Okolité obce výzvu stihli, aj keď majú iba starostu prípadne s jednou administratívnou silou.  Takže európske peniaze fuč a osvetlenie bude na vlastné triko.  Nezostáva nič iné , len si požičať.  Ale tak, ako to vedia urobiť istí činovníci so Sabinova, tak to je naozaj na zamyslenie.  V meste sídlia pobočky viacerých bánk.Mesto má svoje účty vo VÚB.  Takže spolupráca s touto bankou by mala byť dobrá. Ale div sa svete. Rakúska Slovenská sporiteľňa spadla do oka vrcholným činovníkom mesta. Táto banka si vymaľovala v meste svoju pobočku a otvorenie po maľbe sa rozhodla poňať veľkolepo. Strihaním pásky za účasti primátora , jeho zástupcu a spriaznených činovníkov mesta. Veď sa  to sluší, keď riaditeľ pobočky je dosadený  ako  členom finančnej komisie mesta.  O strihaní pásky , o ponúkaných službách  sa rozhodli uverejniť kvetnatý článok aj s fotografiou primátora , riaditeľa miestnej pobočky a vyššej funkcionárky sporiteľne. Článok bol plný reklamy na banku a hlavne pobočku v Sabinove. Primátorovi a spol vôbec neprekážalo znenie ústavného zákona, že verejný činiteľ nesmie použiť svoje meno, funkciu ani obraz na reklamu. Zrejme sa spoliehajú na to, že to bude vyhodnotené znovu ako málo intenzívne porušenie zákona. Veď v meste ich podrží ich koalícia a von z mesta sa to nedostane.

Za pozvanie na strihanie pásky sa treba nejako odmeniť.  Ale veď mesto potrebuje ten úver, tak  teda nechajme Rakúsku Slovenskú sporiteľňu zarobiť. Len je potrebné použiť takú technológiu výberu, aby to opoziční poslanci nestihli pred zverejnením zistiť. Nevyhlásime verejné konanie na ponuku úveru, aby sa mohla prihlásiť ktorákoľvek banka . Pošleme oznámenie iba vybraným bankám. Ponuky necháme zhodnotiť trom zamestnancom  Mestského úradu.  Poslancom a ani finančnej komisii  zatiaľ nič nepovieme. Zamestnanci vyberú Slovenskú sporiteľňu, aj keď jej ponuka nie je tá najlepšia. Rýchlo vymyslíme nejaké dôvody a  stane sa  víťazom výberu.  Potom to s minimálnym množstvom informácii pošlem finančnej komisii.  Tá nie je výberom a spôsobom výberu  nadšená , padne množstvo pripomienok, ale to proces nezastaví.  Potom to dáme 7 dní pred konaním zastupiteľstva poslancom. Priložíme stručnú  tabuľku a skoro žiadne informácie. Veď primátora podporujúca väčšina dostane príkaz to schváliť.  Pripomienky opozície, netransparentný výber, po ponukách žiadne jednanie s bankou o vyjednaní lepších podmienok , a ručenie blanko  zmenkou ( čistou zmenkou bez sumy)  .  Koalícia schváli  úver 1 milión € na 10 rokov  , teda pre niekoľko volebných období a zanechá im kostlivca v podobe bianko zmenky.   10 rokov bude mesto žiť s tým, že kedykoľvek môže prísť niekto , predložiť zmenku s akoukoľvek sumou a mesto ju bude musieť vyplatiť. Tá suma nemusí byť ten 1 milión, ale aj omnoho vyššia. Stačí  ak sa behom tých 10 rokov urobí nejaká menšia finančná kríza, ako to bolo nedávno. Materská banka v Rakúsku stiahne zo svojich dcérskych bánk výhodné aktíva , čim blanko zmenka je. Zmenka sa môže volne predávať a tak si ju môže kúpiť nejaká “ schránka “ z daňového raja. Potom stačí  dopísať čo chce a predložiť mestu. Pre príklad nemusíme ísť ďaleko , prípad Ducký poznáme všetci. Takže  náhle vzplanutie“ kamarátstva “ primátora s bankou môže skončiť aj takto.

Mesto má dosť majetku aby úver ručilo ináč, ako čistou zmenkou. Stačilo iba to, aby sa  vedúci činovníci mesta zodpovedne správali, venovali výberu úveru viac energie a o podmienkach rokovali.

Blížia sa voľby do VUC .  Možno sa volebná urna zatúla znovu  k “ spoľahlivý voličom “ A títo páni budú môcť aj tam  “ málo intenzívne “  ctiť zákony.  Porozmýšľajte či im dáte toľko hlasov , aby  im ta zatúlaná urna znovu zachránila posty.

 

 

Matovič dáva príležitosť , Kollar návod ( ako môžu rôzni mafiáni preprať špinavé peniaze a ešte aj zarobiť )

04.12.2021

Naše peniaze nepatria Matovičovi , mal by ich spolu z vládou iba spravovať . On sa však správa ako by boli jeho, vlastne ako by neboli jeho lebo svoje by takto nerozhadzoval. Smola. Vo voľbách volíme strany a nie ministrov. Tak sme sa dožili toho, že naše peniaze spravuje človek bez vzdelania a s podozrením, že jeho duševný stav nemusí byť úplne v súlade s normou. [...]

Aj v čase koronavírusu sa dá dostať kamkoľvek

25.08.2020

Večer som si ľahol spať vo svojej spálni na Slovensku a ráno som sa zobudil ani neviem kde. Možno v Severnej Kórei , možno v Bielorusku , alebo som cestoval v čase späť do 70-tých rokov. Aspoň tak mi pripadala práca nášho Mestského úradu. Som novinár, člen Slovenského syndikátu novinárov. Som už vo veku dôchodcu a tak sa už venujem iba [...]

Ako som si posedel vo vestibule Okresnej prokuratúry v Prešove

07.08.2018

Ešte na jar som podal na prokuratúru jedno podanie v závažnej veci zaobchádzania s verejnými financiami a nie práve zákonného konania niektorých verejných činiteľov. Keď že čas beží a naše orgán činné v trestnom konaní konajú tak, že by sa mali premenovať na orgány nečinné v trestnom konaní , rozhodol som sa navštíviť tuto ustanovizeň a informovať sa . Po [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 57178x
Priemerná čítanosť článkov: 3177x

Autor blogu

Kategórie