Založ si blog

Aj Mečiar by sa určite musel červenať .

 Dlhšie som sa odmlčal , ale  keďže v Sabinove   si  mestský úrad  spokojne hovie. Primátor  zvoláva Mestské zastupiteľstvo naozaj iba  vtedy ak to  v súlade so zákonom už musí urobiť, aby ho neporušil . Všetky pikle  sa kujú  za múrmi kancelárii  úradu mesta.    Von prenikne málo čo a ak áno, tak je už aj tak neskoro prejaviť nevôľu zo strany občanov mesta.

    Tí starší sa určite pamätajú akú averziu  prejavoval  za socializmu režim k písanému slovu, ktoré nemohol kontrolovať.  Tak sa zrodil samizdat.  Väčšina ľudí má takú  idealistickú predstavu, že tá doba je už za nami a dnes už nebudeme musieť  písať niečo  takým spôsobom.  Omyl !!   Aj dnes vrchnosť  nenávidí slobodný prejav občanov a  snaží sa ho za každú cenu potlačiť.  Taký “ náhubkový zákon “ je  tá “ správna “ forma .  Umlčíme  hlas ľudí   a  vyhovoríme sa, že to konáme v súlade s predpisom a teda sa nič zlé nestalo.  Ak ste niekedy čítali môj blog, tak ste iste postrehli, že som písal o  mesačníku, ktorý  je vydávaný v meste Sabinov.  V meste, ktoré  sa umiestnilo v rámci republiky na poslednom mieste  v informovaní svojich občanov.  S príchodom nových poslancov po ostatných voľbách sa konečne  ozval hlas  , ktorý  poukázal na  nič nehovoriaci obsah mesačníka , neexistenciu pravidiel a  pôsobenie  redakčnej rady, ktorá nebola  riadne ustanovená. Proste sa  akosi “ vyskytla “ .

Snom každého  totalitychtivého úradníka je  mať  neinformovaných občanov. Neinformovaný občan je  hotový poklad.  Dá sa ním ľahko manipulovať a neprekáža pri napĺňaní zámerov  mocných.  Ale taký  mesačník mesta, ktorý by úradník nemohol plne kontrolovať ,je úplná pohroma.    Deväťdesiate roky  minulého storočia  priniesli  riešenie.  Urobíme si predpis, ktorý nám zaručí čo chceme . Ak sa niekto ozve, že  niečo nie je  správne odvoláme sa, že je to v súlade s predpisom.   Tak neznáme šedé eminencie  dali príkaz na vytvorenie  predpisu upravujúceho  pravidlá  mesačníka v meste Sabinov.  Pani riaditeľka MsKS  pripravila  vcelku solídny materiál, ktorý sa s malými úpravami  dal naozaj  použiť a zabezpečil by  nezávislosť  mesačníka.  Predložený bol do  Mestskej rady  mesta Sabinov,  na prerokovanie.   Konečne po takmer dvoch týždňoch sme sa dočkali  takej  strohej “ zápisnice “ z jej jednania.   Nedozvedeli sme sa nič o diskusii, prečo a  kto  navrhoval zmeny v predloženom  štatúte mesačníka . Ako zdôvodnil svoje návrhy.  Vieme iba jedno.  Mestská rada  rozhodla, že  článok 2. odst. 1) Ústavy Slovenskej republiky

Čl.2

(1) Štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich volených zástupcov alebo priamo.

je  pre úradníkov mesta  neprijateľným ustanovením .   Občania si predsa nemôžu dovoliť riadiť svoje veci prostredníctvom toho, koho si na to zvolili.   Kam by sme došli, ak by  nerozkazoval a neriadil úradník.  Tak  niekto , nám občanom neznámy  navrhol, že je potrebné zmeniť  ustanovenie navrhované v štatúte o účasti poslancov v redakčnej rade mesačníka. Navrhol , že   poslanci nebudú  v redakčnej rade, ale výlučne tam  budú iba   nevolení  úradníci mesta.  Tak isto navrhol že   dva články navrhovaného štatútu, ktoré  zaručovali  publikovanie článkov poslancov , budú vyškrtnuté. Teda poslanci nebudú môcť  písať svojim  voličom o svojej práci alebo  vysvetliť svoje  postoje  k problémom v meste.  No a  naša  mestská rada to  odsúhlasila.  Schváli to určite bez rečí aj   väčšina v MsZ , zlepená zázračným lepidlom .

Tak taká je  predstava  , určitých kruhov v meste Sabinov , o demokracii. Volení zástupcovia  občanov  nebudú môcť rozhodovať,  písať  o problémoch  a o svojej práci.  Bude môcť písať iba ten, komu to dovolí mestský úradník.   Redakčná rada sa stane takým “ nezávislým “ orgánom.   Zložená z ľudí, ktorým zákonník práce  dáv povinnosť plniť príkazy nadriadeného . Ktorí sú ovládaní strachom zo straty zamestnania .  Teda  kto bude naozajstným  vládcom  nad mesačníkom ?   No predsa   primátor a   prednosta .  Členovia redakčnej rady v takom zložení  budú iba hromozvodom, ktorý   je určený na to aby absorboval  nepokojnosť občanov a odviedol “ blesky “ od  tých  pravých  ľudí, ktorí budu utvárať  ráz mesačníka.    Teraz  sa ale nebude dať poukázať na to, že je “ niečo   zhnité  v meste Sabinov „.  Teraz to už bude v súlade so štatútom, teda úplne  v poriadku.

  Nepripomína to  tak trochu  totalitný spôsob  ?    Nie je  takýto štatút tým  náhubkovým zákonom, aby dal náhubok  opozícii v MsZ ?

Za takú okatú manipuláciu by sa určite aj Mečiar začervenal.

Občania Sabinova  , necháte  to iba tak ?    Zasadnutie  MsZ bude  16.4.2015  .  Povedzte pánom úradníkom , že ich ste si nevolili , pánovi primátorovi  a prednostovi,   že   mesto nie je ich  majetkom.   Že  chcete byť  informovaní cestou nezávislého mestského  mesačníka.

Matovič dáva príležitosť , Kollar návod ( ako môžu rôzni mafiáni preprať špinavé peniaze a ešte aj zarobiť )

04.12.2021

Naše peniaze nepatria Matovičovi , mal by ich spolu z vládou iba spravovať . On sa však správa ako by boli jeho, vlastne ako by neboli jeho lebo svoje by takto nerozhadzoval. Smola. Vo voľbách volíme strany a nie ministrov. Tak sme sa dožili toho, že naše peniaze spravuje človek bez vzdelania a s podozrením, že jeho duševný stav nemusí byť úplne v súlade s normou. [...]

Aj v čase koronavírusu sa dá dostať kamkoľvek

25.08.2020

Večer som si ľahol spať vo svojej spálni na Slovensku a ráno som sa zobudil ani neviem kde. Možno v Severnej Kórei , možno v Bielorusku , alebo som cestoval v čase späť do 70-tých rokov. Aspoň tak mi pripadala práca nášho Mestského úradu. Som novinár, člen Slovenského syndikátu novinárov. Som už vo veku dôchodcu a tak sa už venujem iba [...]

Ako som si posedel vo vestibule Okresnej prokuratúry v Prešove

07.08.2018

Ešte na jar som podal na prokuratúru jedno podanie v závažnej veci zaobchádzania s verejnými financiami a nie práve zákonného konania niektorých verejných činiteľov. Keď že čas beží a naše orgán činné v trestnom konaní konajú tak, že by sa mali premenovať na orgány nečinné v trestnom konaní , rozhodol som sa navštíviť tuto ustanovizeň a informovať sa . Po [...]

NATO, Ukrajina

Varovaní pred vojnou s Ruskom pribúda. Myslí si Moskva, že sa jej Západ bojí?

02.05.2024 06:00

Ak bude Rusko na Ukrajine úspešné, nielenže bude mať skúsenejšiu a bojmi preverenú armádu, ale bude aj povzbudené pokračovať v agresii proti susedom.

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 57266x
Priemerná čítanosť článkov: 3181x

Autor blogu

Kategórie