Založ si blog

Schválili sme etický kódex, sme teda etickí ?

Tí starší si iste pamätajú  výrok  komunistického pohlavára Jakeša o právnom štáte :  “ Máme zákony, teda sme právny štát “  .   Jednoduchá “ logika “  tohto výroku je  síce podobná pravde, ale  každému  normálnemu človeku je jasné že nie existencia zákonov robí štát právnym, ale ich dodržiavanie a vymožiteľnosť práva je tou podstatnou vecou na hodnotenie .

Aj mestské zastupiteľstvo v Sabinove na svojom prvom zasadnutí  schválilo  dokument pod názvom Etický kódex volených predstaviteľov samosprávy mesta Sabinov .  Ak  “ jakašovská logika “  nepustí , tak teda  existencia takéhoto kódexu automaticky znamená vysoký etický kredit.   Ale skutočnosť je  znovu  niekde inde. Podstatou je  dodržiavanie a nie existencia takejto normy.

Ako to teda naozaj vyzerá ?   Na zasadaní zastupiteľstva v mesiaci január  jeden z volených predstaviteľov mesta ( momentálne v jednej z najvyšších funkcií  )  akosi  “ pozabudol “  na  svoje hlasovanie za kódex .  Ako štatutár športového klubu ( občianskeho združenia )  mal podľa kódexu ohlásiť svoj konflikt záujmu vo veci  rozdeľovania dotácii , lebo žiadateľom o dotáciu bol aj jeho športový klub.  Teda v súlade s kódexom sa nemal zúčastňovať diskusie  a hlasovať v tejto veci.  Ale ak ide o peniaze  , tak etika  nemá šancu.  Neohlásil svoj konflikt záujmov . Diskutoval, žiadal pre svoj klub  ešte viac, ako bolo   navrhnuté a nakoniec aj hlasoval v prospech svojho klubu.   Keď bol upozornený iným poslancov, že práve hrubo porušil kódex, za ktorý  hlasoval , ani sa nezačervenal.  Jeho kolega z reagoval faktickou poznámkou, že   v kódexe také nič nie je.   Zrejme si ani tento kolega  vysokopostaveného voleného predstaviteľa  neprečítal pred hlasovaním o kódexe  jeho znenie a neprečítal si ho  ani potom, keď si ho odhlasoval.  Načo aj.  Veď máme kódex a teda sme automaticky etickí .

Poviete si, pán vysokopostavený poslanec bol “ chytený na hruškách “ a teraz si už dá pozor.   Chyba !  Moc dáva krídla , ako Red Bull. Na  zasadaní zastupiteľstva  teraz v apríli  bolo potrebné do komisie pre posudzovanie žiadostí a dotácie z rozpočtu mesta doplniť člena. Jeden člen komisie sa vzdal členstva.   Poslancom boli predložené dva návrhy. Jeden poslanecký a jeden za poslanecký klub

(  Zloženie  poslaneckého klubu a jeho členstvo v ňom je doposiaľ  neznáme ,  môžeme sa iba domnievať podľa  toho, kto vychádza z kancelárie primátora tesne pred  začatím rokovania zastupiteľstva . Napriek opakovaným výzvam  sa odmietajú k členstvu v poslaneckom  klube prihlásiť, či predsedom klubu zverejniť  zoznam členov.  Vlastne ani nevieme kto je jeho predsedom . Či je to ten, čo slovo klub tak častom používa  , alebo je iba jeho hovorcom ).

  V súlade s etickým kódexom by sa mal pred rokovaním  o veciach súvisiacich s  dotáciami prihlásiť každý poslanec, čo má niečo spoločného s organizáciami  požadujúcimi  dotácie z rozpočtu mesta  , lebo  by  volil človeka, ktorý bude hodnotiť žiadosť podanú jeho  organizáciou požadujúcou dotáciu ,  skúmať žiadosť a navrhovať výšku dotácie. Teda minimálne ten vysokopostavený poslanec, čo je štatutárom športového klubu .  Ale kto očakával etiku konania čakal by márne.  Pán poslanec oznámil, že kandidát predložený klubom anonymných poslancov sa vzdal .  Kandidát zostal iba jeden.  Pán poslanec, ignorujúc kódex ktorý sa zaviazal rešpektovať  , však navrhol nového kandidáta.   Diskutoval, zdôvodňoval, odporúčal  a nakoniec hlasoval za svojho kandidáta. Ako štatutár športového klubu , ktorý  žiada o dotácie a dostáva najvyššie dotácie z rozpočtu mesta si sám navrhol a odhlasoval  vlastného kandidáta do komisie.  Už druhý krát  nedodržal  etický kódex  a jasne ukázal svoj postoj k tejto norme správania sa .  Zrejme sa pán vysoko postavený poslanec stotožňuje  s tým názorom súdruha Jakeša, že stačí mať normu a vec je vybavená.

   Po takomto  kreovaní  komisie nie je div, že  výška  dotácii pre športovcov prevyšuje výšku  navrhnutú mestom  na rozvoj a údržbu infraštruktúry v mestskej časti , ktorej rozloha  zaberá jednu tretinu rozlohy mesta.  Že dotácie pre iných žiadateľov, ktorí nepôsobia v oblasti športu ( futbalu zvlášť ) sú zamietnuté a ak nie, tak sú iba symbolické .

A ešte niečo k tomu tvrdošijnému odmietaniu zverejnenie  členov poslaneckého klubu  pôsobiacemu v MsZ.   Zrejme sa niektorí páni poslanci hanbia priznať k príslušnosti ku klubu.  Lebo ak niekto roky  pôsobil v opozícii vo vzťahu k terajšiemu partnerovi v klube, tak  zrejme  ťažko vysvetlí  svojim voličom  kvalitu svojho charakteru.

Matovič dáva príležitosť , Kollar návod ( ako môžu rôzni mafiáni preprať špinavé peniaze a ešte aj zarobiť )

04.12.2021

Naše peniaze nepatria Matovičovi , mal by ich spolu z vládou iba spravovať . On sa však správa ako by boli jeho, vlastne ako by neboli jeho lebo svoje by takto nerozhadzoval. Smola. Vo voľbách volíme strany a nie ministrov. Tak sme sa dožili toho, že naše peniaze spravuje človek bez vzdelania a s podozrením, že jeho duševný stav nemusí byť úplne v súlade s normou. [...]

Aj v čase koronavírusu sa dá dostať kamkoľvek

25.08.2020

Večer som si ľahol spať vo svojej spálni na Slovensku a ráno som sa zobudil ani neviem kde. Možno v Severnej Kórei , možno v Bielorusku , alebo som cestoval v čase späť do 70-tých rokov. Aspoň tak mi pripadala práca nášho Mestského úradu. Som novinár, člen Slovenského syndikátu novinárov. Som už vo veku dôchodcu a tak sa už venujem iba [...]

Ako som si posedel vo vestibule Okresnej prokuratúry v Prešove

07.08.2018

Ešte na jar som podal na prokuratúru jedno podanie v závažnej veci zaobchádzania s verejnými financiami a nie práve zákonného konania niektorých verejných činiteľov. Keď že čas beží a naše orgán činné v trestnom konaní konajú tak, že by sa mali premenovať na orgány nečinné v trestnom konaní , rozhodol som sa navštíviť tuto ustanovizeň a informovať sa . Po [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

Dolinková chce predstaviť projekt nemocnice v Bratislave po schválení vládou, KDH chce ministerku odvolávať

26.04.2024 16:34, aktualizované: 18:05

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 57190x
Priemerná čítanosť článkov: 3177x

Autor blogu

Kategórie