Založ si blog

Prečo vyšetrovatelia polície mávajú problém so zrakom ?

Ak sa vám bude zdať tento príbeh  ako  nereálny a iba ako sen , uštipnite sa . Na sto percent nesnívate.  Opíšem vám reálny príbeh a myslím, že je v tomto štáte  , podľa nie len mojich skúseností, bežnou praxou.

Malé mesto a v ňom futbalový klub. Dali si názov  Mestský futbalový klub.  Mesto však zakladateľom klubu nie je . Je to občianske združenie. Názov má zrejme budiť dojem,  patrí mestu a tak ho má mesto financovať.  A ďaleko od pravdy tento dojem nie je.  Každoročne putujú z mesta niekoľko tisícové dotácie do klubu.  Vraj  preto, aby mládež z mesta  nechodila po krčmách a nedrogovala .  Dotácie sa zaviažu zmluvou podpísanou štatutárom klubu použiť na rozvoj športu  a riadne vyúčtovať . No a tu začína defilé ľudí so “ zrakovou chybou „.  Ťažko sa takému klubu vyúčtuje niečo ak tie peniaze  prehajdákali . Ale vďaka “ očným vadám  “ ľudí  v kolobehu kontrolného systému to až také nemožné nie je.  Kolobeh začína úradníkmi mesta a končí vyšetrovateľom polície  trpiaceho zrejme slepotou a dyslexiou. Len je záhadou , že sa s takým handicapom  dopracoval až k titulu JUDr.

Tak ako taký mlynček na   eurá funguje ?   Klub si zvolí za štatutára poslanca . Ďalší rok štatutára vymení za ďalšieho poslanca a rovnako ďalší rok.   Tak má v zastupiteľstve 3 svojich členov ktorí hlasujú o všetkom  v spojených s dotáciami pre klub. Pre istotu nájdu  aj nejakého bývalého futbalistu- poslanca ktorého momentálny štatutár s exštatutármi navrhnú za predsedu komisie pre kontrolu a rozdeľovanie dotácií. Neuškodí ak aj primátor má k futbalu blízko , synovia za klub hrávali.

A začneme mlieť. Štatutár klubu poslanec MsZ napíše mestu žiadosť na dotáciu. Mesto má VZN ako všetko okolo dotácii spravovať. Takže Komisia pod vedením bývalého a stále v klube aktívneho futbalistu- poslanca  žiadosť “ posúdi “ . Vyhlási že všetko je OK. To, že na udelenie dotácie má zásadný vplyv to, ako s dotáciou v predošlom období žiadateľ naložil ,je však s dôvodu zrejme zrakovej chyby nepostrehnuteľné. Naviac kontrolór mesta vykonáva kontroly zásadne  niekoľko rokov pozadu , takže nie je vlastne čo vidieť. Odvoláva sa na kontrolu zamestnancami z finančného oddelenia. Ale akosi chýba záznam z toho, že  nejaká kontrola z oddelenia bola vykonaná. Pritom zákony stanovujú presné pravidlá vykonávania finančných kontrol a ich dokumentovanie.  Následne počínanie komisie hodnotí Mestská rada. Ale ajhľa ! V metskej rade sedí súčasný aj bývalý štatutár klubu  plus poslanci zvolení aj hlasmi futbalovej loby. Nič to že zákon o konflikte záujmov udeľuje  pri hlasovaní o veci v ktorej má poslanec osobný záujem červenú kartu.  Nemá to kto odpískať a kartu vytiahnuť. Rozhodca hraje s nami.  Síce čiarový píska  ( nezávislí poslanci  nie sú súčasťou kúpeného zápasu )  ale sú iba čiaroví.  Červenú nerešpektujú ani pri záverečnom hlasovaní v pléne MsZ. Proste svorne všetci činovníci klubu hlasujú o svojej vlastnej žiadosti. Teda také akcia známa z bývalej éry. Akcia „Z “ . Sám požiadam, sám seba zhodnotím a sám si udelím , následne sa sám aj skontrolujem. Trošku im tu akciu „Z“ narušujú ako za komunistov  takí  akýsi “ nepriatelia  disidenti “ nasadení občanmi pri voľbách do ich kedysi jednoliateho poslaneckého šíku. Predstavte si  je to katastrofa. Ako to hodnotí jeden z poslancov ktorý si pamätá niekdajšie zasadania MsZ ( nepamätá si však že má zaplatiť miestne dane a poplatky ) . “ Niekedy sme prišli ,za pár minút všetko odhlasovali  ako nám bolo povedané a hotovo „. Teraz tu diskutujú , stále niečo chcú  . No nepáči sa to ani štatutárovi klubu futbalistov.  Ak sa diskutuje o dotáciách tak  dáva poslanecký návrh na zamedzenie diskusii. To si svorne aj odhlasujú . Lebo v prípade diskusie by to mohli počuť aj občania a prameň by mohol vyschnúť.

V takomto prípade je tu parketa pre prokuratúru a políciu. Prokurátor prevezme trestné oznámenie o podozrení s prečinu porušenie pravidiel pri správe cudzieho majetku. Dá pokyn vyšetrovateľovi, ale usmerní ho aby šetril niečo iné . Niečo čo by smerovalo  k inej osobe .  Takto to zamiesť sa však nedarí.  Podávateľ oznámenia trvá na pôvodnom.  Vtedy sa naplno objavia  zdravotné problémy vyšetrovateľa. Vraj v celej veci on nevidí žiaden konflikt záujmov. Veď zákon nezakazuje aby poslanec bol štatutárom občianskeho združenia. Ale zrejme problémy spôsobené dyslexiou mu nedovolili čítať zákon ďalej a dočítal by sa že zákon zakazuje takémuto poslancovi hlasovať za svoju vlastnú žiadosť a za záležitosti spojené s jeho osobnými záujmami.   Vyšetrovateľ nemá záujem ani o zhodnotenie písomných dokumentov . Stačí mu ak sa spýta podozrivej osoby a ona povie že je všetko v poriadku. Tak teda  podľa vyšetrovateľa to stačí a všetko je v poriadku.  Vec zamietam a do troch dní môžete podať sťažnosť. Vôbec nevadí, že oznámenie o zamietnutí  bolo zaslané týždeň po napísaní uznesenia a načasované tak aby prišlo adresátovi v piatok popoludní.   Sobota nedeľa sa počíta a možno to v pondelok nestihne. V tom prípade sa niet čím zaoberať. Nestihol termín a hotovo. Ale on ten termín stihol. Uvidíme, či dozorujúci prokurátor nemá obdobné zdravotné problémy.

Nebolo by lepšie ak by polícia vymenila posudkového lekára a ten by neodporúčal za vyšetrovateľa toho čo nevidí a nečíta.  Zatiaľ teraz   stačí že počuje  ak podozrivý povie že je všetko OK. Aj vo futbale je všetko OK. Mestský klub zaznamenal prenikavý úspech. Už nemôžu nikdy prehrať s posledným. Je totiž posledný.

Matovič dáva príležitosť , Kollar návod ( ako môžu rôzni mafiáni preprať špinavé peniaze a ešte aj zarobiť )

04.12.2021

Naše peniaze nepatria Matovičovi , mal by ich spolu z vládou iba spravovať . On sa však správa ako by boli jeho, vlastne ako by neboli jeho lebo svoje by takto nerozhadzoval. Smola. Vo voľbách volíme strany a nie ministrov. Tak sme sa dožili toho, že naše peniaze spravuje človek bez vzdelania a s podozrením, že jeho duševný stav nemusí byť úplne v súlade s normou. [...]

Aj v čase koronavírusu sa dá dostať kamkoľvek

25.08.2020

Večer som si ľahol spať vo svojej spálni na Slovensku a ráno som sa zobudil ani neviem kde. Možno v Severnej Kórei , možno v Bielorusku , alebo som cestoval v čase späť do 70-tých rokov. Aspoň tak mi pripadala práca nášho Mestského úradu. Som novinár, člen Slovenského syndikátu novinárov. Som už vo veku dôchodcu a tak sa už venujem iba [...]

Ako som si posedel vo vestibule Okresnej prokuratúry v Prešove

07.08.2018

Ešte na jar som podal na prokuratúru jedno podanie v závažnej veci zaobchádzania s verejnými financiami a nie práve zákonného konania niektorých verejných činiteľov. Keď že čas beží a naše orgán činné v trestnom konaní konajú tak, že by sa mali premenovať na orgány nečinné v trestnom konaní , rozhodol som sa navštíviť tuto ustanovizeň a informovať sa . Po [...]

Väzeň / Väzni / ZVJS /

V slovenských väzniciach zaznamenali historicky najvyšší počet cudzincov

01.05.2024 12:56

Celkový počet väznených osôb sa, naopak, znížil.

Armáda / Ekvádor /

Na západe Ekvádoru platí výnimočný stav, armáda bude bojovať s gangmi

01.05.2024 11:34

Bezpečnostná situácia v Ekvádore sa dramaticky zhoršila po tom, ako začiatkom januára ušiel z väzenia jeden z najmocnejších zločineckých bosov José Adolf Macias.

Vlak

Žena sa v Bratislave postavila pred idúci vlak, na mieste zomrela

01.05.2024 10:11

Rušňovodič ihneď použil rýchločinné brzdenie, no stretu už nedokázal zabrániť.

Ľubomír Solák / Matúš Šutaj Eštok / Polícia /

Začína sa reforma v polícii. Jej prípravu má riadiť nový viceprezident

01.05.2024 09:40

Zachovaný zostane aj existujúci post viceprezidenta, po novom viceprezidenta pre službu kriminálnej polície a migráciu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 57260x
Priemerná čítanosť článkov: 3181x

Autor blogu

Kategórie