Založ si blog

Naša mestská chobotnička, ako žije náš klub chovateľov chobotníc .

Udalosti posledných dní v celoštátnom meradle ukázali že chápadlá tých pozemských chobotníc sú rozprestreté naozaj  neuveriteľne široko.  Tak, ako v prírode aj tie pozemské chobotnice rastú úmerne s množstvom potravy ktorá je v ich dosahu.  Tie morské chcú rybičky a tie pozemské  rastú  konzumáciou potravy  označenou symbolom €.  Čím väčšie číslo a viac núl za nim sa nachádza pred tým symbolom , tým väčšia chobotnica sa chápadlami prisaje.   Ale aj “ potravinové balíčky “ s menším číslom sa nemôžu cítiť bezpečne.  Ak je k dispozícii balíček tak sa nájde aj pre neho taká menšia chobotnica. Nezáleží však na tom ako je tá chobotnica veľká. Každá  by mala  žiť iba v mori a nie tu medzi nami v našej spoločnosti.

Žijem v malom provinčnom meste . Malomeštiactvo  v jeho primitívnej forme tu trčí z každej diery.  Len po námestí sa už nekorzuje ako za prvej republiky a arizácia je už tiež minulosť. Malomeštiaci už nesnímajú pri stretnutí na korze  klobúky  a tvária sa úctivo  v duchu však  náprotivok preklínajú.   Fenomény vtedajšej doby už sú preč, ale návyky z doby nedávno minulej  sú večné živé, ako ten Lenin.  Berie sa zo spoločného.  Niekedy k tomu stačil fúrik a do neho to povestné vrece cementu. Dnes doba pokročila fúriky sú preč a nastala doba chovateľov chobotníc.

Aj u nás sa takýto klub úspešne pokúša chobotničku chovať. Veď v každom dobrom provinčnom meste  musí byť futbalový klub a v dnešnej dobe aj ten chovateľský.  Balík €  síce nie je k dispozícii veľký, ale aj ten náš 14 miliónový rozpočet  ponúka možnosť chapadielkom chobotnice vydolovať nejakú tú potravu pre chobotnicu.  Ale  tá naša , aj keď malá provinčná chobotnica , potrebuje tých chapadiel niekoľko. Lebo ak niečo potrebuje vytiahnuť, musí jedno chapadielko pomôcť druhému, aby korisť nevypadla. A tak chovatelia chobotníc vedia, že tých chapadiel musí byť rozvetvených dosť. Sú tie základné, ktorá dolujú v rozpočte. potom treba tie ktoré omotajú kontrolu . Alebo najlepšie ak jedným z tých chápadiel je priamo tá kontrola. A potom je treba dlhšie chápadlá  , ak by náhodou to chapadlo kontroly nestihlo včas uchopiť nezbednú rybičku, ktorá ušla z rybníka a varovala ostatných  pred tou chobotnicou.  Teda najlepšie dočiahnuť až na našu provinčnú prokuratúru a políciu.  Vtedy  aj keď tá rybička ujde tak  ju chytíme tam a  skutok sa nestal.  Chobotníčka môže ďalej spokojne dolovať .

No  a ako loví u nás tá chobotnička ?    Ani vlastne veľmi loviť nemusí. Stačí ak si ponúknutý balík len prisunie . Stačí iba zdvíhať ruku, vlastne tlačiť tlačidlo. Rozpočet  nášho  provinčného malomesta  pripraviť tak, aby v kolónke dotácií bola povšimnutia hodná sumička. Lebo dotácie sú dobrá potrava. Nie len tie z EU, ale aj naše malé mestské.Ak chobotnicu tá suma nenasýti, tak pri zmene rozpočtu dokrmíme.  Potom dostatočný počet chapadielok stlačí svoje gombíky a potrava je pripravená na servírovanie.  Hody sa môžu začať. Chápadlá pracujú automaticky a efektívne. Trojjediné chapdalo , ktoré je v jednej osobe žiadateľom dotácie , príjemcom dotácie a aj schvaľovateľom dotácie za pomoci ostatných chapadiel  postupne posúva potravu až kým už nie je na účte mesta, ale na vopred určenom mieste. Potom ju chobotnica skonzumuje.  Následne  v súlade s požiadavkami na kontrolu pošle mestu dokumentáciu o použití tých dotácií. Ale  nedá si ani toľko námahy aby  sa aspoň snažila vyzerať že všetko prebehlo  tak ako malo.  Predloží dokumenty pri kontrole ktorých by daňový úradník dostal infarkt alebo by aspoň vyvrátil obsah žalúdka. Ale to  nič. Veď kontrola je pokrytá príslušným chapadlom. Kontrola nekontroluje a ak už musí, tak až po niekoľkých rokoch. Takže  je už vlastne neúčinná a aj tá už kontroluje vymenené dokumenty , lebo pred tým sa už v nich hrabala tá neposlušná rybička a zistila že predložené doklady sú skôr vtip, ako dokument.  Tak sa po rokoch vyhlási všetko za bezchybné.   A ak by tá rybička náhodou chcela niečo povedať , aby sa obyvateľstvo rybníka niečo dozvedelo, tak jedno z chápadiel našej chobotničky dá návrh aby sa diskusia zastavila a ostatné chápadlá poslušne stlačia svoj gombík.  Tak má chobotnica každý rok spoľahlivo postarané o potravu. A to je iba tá potrava čo je vydolovaná z kolónky dotácií. Ale tých kolóniek kde sa dá potrava dolovať je v rozpočte mnoho a aj tam chobotnica úspešne loví.

Myslíte, že je potrebné v meste si chovať takú chobotnicu ? A trpieť klub chovateľov chobotnice ? Ja si myslím že nie  a preto by sme jej mali ten rybník vypustiť a chápadlá poodtínať.  Nech si chobotnice žijú iba v mori a živia sa darmi mora. Tie naše, suchozemské nech sú už iba spomienkou a výstrahou pre nasledujúce generácie.

 

 

 

Matovič dáva príležitosť , Kollar návod ( ako môžu rôzni mafiáni preprať špinavé peniaze a ešte aj zarobiť )

04.12.2021

Naše peniaze nepatria Matovičovi , mal by ich spolu z vládou iba spravovať . On sa však správa ako by boli jeho, vlastne ako by neboli jeho lebo svoje by takto nerozhadzoval. Smola. Vo voľbách volíme strany a nie ministrov. Tak sme sa dožili toho, že naše peniaze spravuje človek bez vzdelania a s podozrením, že jeho duševný stav nemusí byť úplne v súlade s normou. [...]

Aj v čase koronavírusu sa dá dostať kamkoľvek

25.08.2020

Večer som si ľahol spať vo svojej spálni na Slovensku a ráno som sa zobudil ani neviem kde. Možno v Severnej Kórei , možno v Bielorusku , alebo som cestoval v čase späť do 70-tých rokov. Aspoň tak mi pripadala práca nášho Mestského úradu. Som novinár, člen Slovenského syndikátu novinárov. Som už vo veku dôchodcu a tak sa už venujem iba [...]

Ako som si posedel vo vestibule Okresnej prokuratúry v Prešove

07.08.2018

Ešte na jar som podal na prokuratúru jedno podanie v závažnej veci zaobchádzania s verejnými financiami a nie práve zákonného konania niektorých verejných činiteľov. Keď že čas beží a naše orgán činné v trestnom konaní konajú tak, že by sa mali premenovať na orgány nečinné v trestnom konaní , rozhodol som sa navštíviť tuto ustanovizeň a informovať sa . Po [...]

Branislav Zurian

Zurianova inšpekcia prešla reorganizáciou i personálnymi rošádami. Podľa Šutaja Eštoka boli nevyhnutné

18.04.2024 11:36

Zmeny mali podľa ministra vnútra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách.

parlament

Poslanci riešili zmeny v zložení výborov, čaká ich aj hodina otázok

18.04.2024 11:20

Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

CDC-Gathany-Aedes-albopictus-1  1

Invázneho ázijskeho komára prvýkrát potvrdili v Košiciach

18.04.2024 10:38

Ide o pomerne veľkého komára a potenciálneho prenášača vírusov vrátane vírusu západonílskej horúčky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 57141x
Priemerná čítanosť článkov: 3175x

Autor blogu

Kategórie