Založ si blog

Ako získať titul mesta s najhoršou informovanosťou a ako si tento titul udržať

  Mesto Sabinov v minulom roku skončilo v rebríčku miest , o informáciách pre  svojich občanov na,  poslednom mieste .  O takúto publicitu iste žiadne mesto nemá záujem.  Nie však Sabinov . Ten  sa o tento titul rozhodol  rázne zabojovať aj v tomto roku.

    O začiatku  nového volebného obdobia som už písal.  Voľby neskončili podľa predstáv predošlej vrchnosti, ale  pohrobkovia  dôb minulých sa predsa len do zastupiteľstva dostali. Teda boli by radi, ak by sa zachovala aj  prax z dôb minulých.  Diskusie v zastupiteľstve  minimálne a ak už, tak podľa vopred dohodnutého scenára.  Podľa hesla :  Pán primátor si to želá takto.   Teda diskusia  = nežiadúci jav.   Ale voľby nepustia a tak  nastalo “ nebezpečenstvo“   že dôjde k  najhoršiemu ,  dôjde k diskusii.   K diskusii došlo .  Poslanci, fosílneho charakteru  relikty z predošlého volebného obdobia  , neboli nadšení touto zmenou.  Dokonca v kuloároch upozornili poslanca, aby neotváral témy, ktoré im nevoňajú a neboli by radi aby boli  otvorené.  Témy,  ktoré  by zaujímali  hlavne voličov .

  Zasadnutie sa nahráva a malo byť zverejnené na www. stránke mesta.    Nenájdete to tam. Diskusia by mohla  občanom trochu viac otvoriť oči.  To by  ale občania boli informovaní a to posledné miesto by bolo ohrozené.

No a aby to mali  ostatné mestá  ešte ťažšie, umiestniť sa na poslednom mieste  ,  poistili si to páni z vedenia mesta  ešte pre istotu  ďalším krokom.

   Mestská časť  Orkucany  bola  v postavení Popolušky. Občanom tejto časti sa  roky obmedzovala  účasť  na riadení veci verejných.   Konečne sa však veci rozhýbali a poslancovi  ( jedinému za túto mestskú časť ) za pomoci nezávislých poslancov sa podarilo vybojovať  mierne zlepšenie.  Preto  v rámci  poslaneckých povinnosti sa  rozhodol  informovať svojich voličov . Napísal   do mestského  mesačníka článok s touto informáciou.  Uvediem ho v plnom znení :

Orkucany sa posunuli o krok vpred

Ak si občan Sabinova prečíta štatút mesta, jedno z prvých ustanovení je :

Územie mesta je územný celok, ktorý sa člení na časti Sabinov a Orkucany. Obidve časti mesta majú vlastné katastrálne územie.

Katastrálne územie Orkucan je v pomere ku katastrálnemu územiu Sabinova 1: 2 . Teda nie zanedbateľná veľkosť.   Ale zastúpenie tejto mestskej časti takému pomeru doposiaľ nezodpovedá. Teda jednu tretinu rozlohy mesta zastupuje v MsZ jediný poslanec , pričom takú istú rozlohu zastupuje v Sabinove 8 poslancov. Na jedného poslanca v časti Orkucany pripadá starostlivosť o 8 ulíc, kým v Sabinove sú to 2 – 3 ulice. Argumentácia počtom obyvateľov je síce závažný argument, ale trochu zavádzajúci.   Prácou poslanca je starostlivosť o veci verejné a nie súkromné záležitosti jednotlivcov.   Je rozdiel, či sa má poslanec postarať o jednu rozbitú cestu , alebo o 8 ciest. Tu nie je parametrom počet občanov , ale rozloha územia a s tým spojená aj výstavba a údržba infraštruktúry.  Na prvom zasadaní MsZ sa podarilo presadiť vznik osobitného výboru pre veci mestskej časti Orkucany.   Týmto sa výrazne posilnilo postavenie tejto mestskej časti . Členmi výboru budú aj občania s trvalým pobytom v tejto mestskej časti a zasadania tejto komisie sa môžu zúčastniť všetci občania, ktorí prejavia záujem . Výbor môže vopred prerokovať veci týkajúce sa mestskej časti, dávať k ním vyjadrenia pre   MsZ   ,  predkladať do MsZ požiadavky občanov .

Občania Orkucan , máte možnosť sa aktívne zapojiť do správy vecí verejných v svojej mestskej časti.

                                                                                                                                                                     TK

  Redakčná rada mesačníka Sabinov  odmietla tento článok uverejniť . Odôvodnila to tým, že je to vraj  politický článok  a  ak je potrebné zverejniť informáciu  zverejní ju mesto , nie poslanec . Mesto a to podľa svojej predstavy.   Jednou zo základných povinností poslanca je informovať svojich voličov. No ale v Sabinove  o tom  kedy , ako  o čom môže poslanec informovať svojich voličov  a či vôbec môže informovať ,  rozhoduje mestský úradník.  Redakčná rada je  totiž zložená zo zamestnancov mesta . Takže  v Sabinove je mandát poslanca na nižšom stupni , ako postavenie zamestnanca mesta.   Platí zrejme to pravidlo o školníkoch a riaditeľoch , iste ho poznáte.

Teda sa pýtam.  Môže  niekto ohroziť Sabinov na tom poslednom mieste v informovanosti ?

P.S.   Čitateľom prajem  veľa šťastia v novom roku .

         Články zo Sabinovského prostredia budem v tomto roku písať, lebo  vedenie mesta  zrejme  iné, než cenzurované informácie  nepustí.

Matovič dáva príležitosť , Kollar návod ( ako môžu rôzni mafiáni preprať špinavé peniaze a ešte aj zarobiť )

04.12.2021

Naše peniaze nepatria Matovičovi , mal by ich spolu z vládou iba spravovať . On sa však správa ako by boli jeho, vlastne ako by neboli jeho lebo svoje by takto nerozhadzoval. Smola. Vo voľbách volíme strany a nie ministrov. Tak sme sa dožili toho, že naše peniaze spravuje človek bez vzdelania a s podozrením, že jeho duševný stav nemusí byť úplne v súlade s normou. [...]

Aj v čase koronavírusu sa dá dostať kamkoľvek

25.08.2020

Večer som si ľahol spať vo svojej spálni na Slovensku a ráno som sa zobudil ani neviem kde. Možno v Severnej Kórei , možno v Bielorusku , alebo som cestoval v čase späť do 70-tých rokov. Aspoň tak mi pripadala práca nášho Mestského úradu. Som novinár, člen Slovenského syndikátu novinárov. Som už vo veku dôchodcu a tak sa už venujem iba [...]

Ako som si posedel vo vestibule Okresnej prokuratúry v Prešove

07.08.2018

Ešte na jar som podal na prokuratúru jedno podanie v závažnej veci zaobchádzania s verejnými financiami a nie práve zákonného konania niektorých verejných činiteľov. Keď že čas beží a naše orgán činné v trestnom konaní konajú tak, že by sa mali premenovať na orgány nečinné v trestnom konaní , rozhodol som sa navštíviť tuto ustanovizeň a informovať sa . Po [...]

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 57104x
Priemerná čítanosť článkov: 3172x

Autor blogu

Kategórie