Zlá správa, valec zo Zlatej Idky nedali na Ficove šrotovné

2. februára 2015, TK, Nezaradené

Parlamentné voľby sa  blížia  a všetkým je jasné, že SMER už zrejme sám vládu nezostaví.   Varianty sú rôzne , ale v Sabinove  už   v praxi   funguje varianta SMER + KDH + Obsah nákupného košíka.    Tak sa pozrime ako to funguje.     Už na prvej schôdzi   zastupiteľstva  bolo jasné, ako  si predstavuje táto  skupina  spôsob “ vládnutia “ v meste.   Poslancov  mimo tohto ich  pozliepaného klubu  nepustila k ničomu.  Riadne, v súlade so zákonom podaný písomný návrh  k bodu rokovania, sa niekde “ záhadne  stratil“   a teda sa o ňom nerokovalo .  Zázračne sa však objavil  návrh  na ktorom neboli uvedené ani tie najzákladnejšie náležitosti  . Kto návrh predkladá, kto ho vypracoval  a samozrejme   predkladateľ si nerobil  žiadny problém s nejakým zákonom predpísaným termínom na predloženie.    Proste  tu  to máte a hlasujte.  Všetky pripomienky a návrhy  boli jednoducho prevalcované.  Zákon ukladá  povinnosť viesť   zasadanie  primátorovi.  Zasadanie však viedol   novomenovaný zástupca primátora, aj keď nebol zákonný dôvod na takéto konanie. Primátor bol prítomný .  Pred hlasovaním  nezisťoval uznášaniaschopnosť  a ani  prítomnosť poslancov. Pritom  prítomnosť na hlasovaní je  zásadná vec.  Tak sa stalo, že   pre neprítomnosť  prešiel návrh opozície , čo ho prekvapilo a tak dal hlasovať o tom istom znovu.  To sa už   koaličníci spamätali a rýchlo zahlasovali proti.  Proste  to, čo valec  pri valcovaní minul, zaradil spiatočku  a  dôsledne zvalcoval.

Druhé zasadanie mestského zastupiteľstva sa konalo minulý štvrtok. Bolo toho veľa na jeden blog, tak aspoň výber .  Koalícia   zvolala zasadnutie na 13 . hodinu ale s 23  bodmi rokovania.  Niektoré body boli pomerne  závažné, ale vzhľadom na koalíciou vlastnený valec   počítali, že to rýchlo prevalcujú.  Jediné  čo v takejto situácii môže robiť opozícia je využiť  možnosť diskusie.  Tak sa  za veľkej  nevôle koalície diskutovalo.   Diskutovalo sa hlavne o bodoch,ktoré chcela mať koalícia rýchlo za sebou.  Opozícia  podala dva návrhy na doplnenie programu  a jede na zmenu poradia  .  Návrhy neprešli.  Akýkoľvek návrh opozície v diskusii  bol okamžite  odmietnutý.   Rokovací poriadok  dostával poriadne facky.   Podľa ustanovenia  rokovacieho poriadku ak požiada poslanec o prestávku na poradu poslancov predsedajúci preruší diskusiu a  vyhlási prestávku.  O prestávke sa nehlasuje.   Predsedajúci  diskusiu neprerušoval  a  po diskusii dal hlasovať o prestávke. Samozrejme  koalícia  hlasovala proti prestávke .  Ten valec zo Zlatej Idky je  v dobrej kondícii , ako by omladol  .  Niet divu  , noví  vlastníci  ho  ovládajú   naozaj  bravúrne.

Ak by som sa zaoberal jednotlivými bodmi podrobnejšie, tak by to musel byť blog na celovečerné čítanie.   Tak  tie najzávažnejšie body preberiem postupne jednotlivo v samostatných blogoch.  Možno dovtedy bude už na stránke mesta zverejnený   aj audio záznam .